Raadslid André Alting van PvdA/GroenLinks Goes.
Raadslid André Alting van PvdA/GroenLinks Goes. Han Verbeem/ Streekomroep De Bevelanden

Goes raadslid wil meer afspraken over circulaire en groene woningbouw

24 april, 2024

door: Han Verbeem


Audio: André Alting na afloop va een symposium over biobased bouwen, afgelopen dinsdag.

GOES - De Zeeuwse gemeenten zouden duidelijke afspraken moeten maken met de bouwsector, woningcorporaties en agrariërs over duurzaam en biobased bouwen. Dat zegt het Goese raadslid André Alting va PvdA/GroenLinks. Volgende week gaat de eerste paal de grond in voor de nieuwe brandweerkazerne, die als voorbeeld dient voor duurzaam en ecologisch bouwen. Maar ook de honderden woningen die op de Bevelanden en elders in Zeeland gebouwd worden, moeten duurzaam tot stand komen. En dat betekent: minder staal, beton en steen en meer gebruik van hout, gras en andere gewassen.

Volgens Alting ontbreekt het nu nog aan duidelijke afspraken. Weliswaar zijn in de regionale woondeal bepalingen opgenomen over betaalbaarheid van woningen en over energieneuteraal bouwen - maar over duurzaam materiaalgebruik is in de deal niets vastgelegd. "Dat had het ministerie beter met de provincies moeten regelen", zegt Alting. "Nu zijn we als gemeenten allemaal bezig zelf het wiel opnieuw uit te vinden." 

Kansen voor landbouw

Zeeland heeft als agrarische provincie dé aangewezen plaats voor duurzame teelten. Gewassen als hennep maar ook olifantsgras zijn geschikt om te verwerken als isolatiemateriaal of gevelbeplating. Het raadslid bezocht deze week een regionale minisymposium over biobased bouwen heeft daarbij inspirerende ideeën opgedaan. "Je kan zelfs oud papier als bouwmiddel gebruiken." En toepassing van plantaardige bouwmaterialen is niet nieuw, dat deden we in de Middeleeuwen al, zegt het raadslid. Het zijn woningen die de eeuwen hebben doorstaan. En in de loop der tijd heeft de techniek niet stilgestaan. Zo is het nu mogelijk volledig steenloos te bouwen met ventilerende, 'ademende' woningen. "Biobased bouwen hoeft niet duurder te zijn dan traditioneel bouwen", merkt hij op.


Olifantsgras is een sterk vezelgewas dat elders in Europa al veelvuldig in de bouw wordt toegepast. (Pixabay)

Klimaatbewust en circulair

Biobased bouwen slaat twee vliegen in één klap. Het betekent minder CO2-uitstoot, en daarmee voldoen de gemeenten aan de klimaatverplichtingen. Daarnaast zijn producten als hout beter te hergebruiken als de woningen worden gesloopt of vernieuwd - het materiaalgebruik is daarmee circulair. En ook wat betreft ontwerp en creativiteit kunnen de architecten en stedenbouwkundigen er alle kanten mee op. Binnenkort heeft de Goese gemeenteraad een informatiebijeenkomst over het nieuwe bouwen. Want dankzij de coalitiedeelname van PvdA/GroenLinks in het gemeentebestuur is duurzaam bouwen opgenomen in het bestuursakkoord van Goes. Alting hoopt zijn mederaadsleden van andere partijen ook te enthousiasmeren voor het nieuwe bouwen. "Want uiteindelijk bouwen we in Zeeland voor de toekomst", zegt hij.


Deel dit artikel


Advertentie
Advertentie

Lees ook

de bolide kwam ondersteboven tot stilstand in een sloot
112 nieuws Goes

Porsche Cayenne vliegt uit de bocht

4 mei, 2024

Een bestuurder van een Porsche Cayenne is zaterdagmorgen door de politie in Goes aangehouden na een eenzijdig ongeval. De man was met zijn bolide uit de bocht gevlogen ter hoogte van de op- en afrit van de A256 bij het voormalig Van der Valk Hotel.

Het gebied van het Global Geopark Schelde Delta
Geopark Schelde Delta Zeeland

'Geopark-status vooral visitekaartje voor de regio'

3 mei, 2024

Een zak is niet te verwachten van Unesco, maar het Geopark-keurmerk biedt de Schelde Delta wél mogelijkheden om allerlei subsidies aan te vragen - zegt coördinator Walter Jonkers.

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN
Goes brandweerkazerne

BOUW NIEUWE BRANDWEERKAZERNE GOES VAN START GEGAAN

1 mei, 2024

Wethouder Joan Veldhuizen van Goes heeft woensdagmiddag de eerste paal in de grond geheid voor de nieuwe brandweerkazerne. En daarmee is symbolisch de start gegeven voor de bouw.

Dorpsbewoners van Schore luisteren naar de uitleg van Gemeentebelang-raadslid Jordy van Leeuwen.
Schore windmolens

'Windmolens zo hoog als de Euromast, daar zit het dorp niet op te wachten'

1 mei, 2024

De weerzin in Schore tegen de komst van twee grote windmolens is groot. Een protestbijeenkomst in dorpshuis 't Durpshart brengt dinsdagavond ruim tachtig inwoners op de been - ongeveer éénvijfde van de bevolking van Schore.

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP
's-Heerenhoek hertenkamp

BEWONERS ’S-HEERENHOEK ZORGEN VOORTAAN VOOR HERTENKAMP

1 mei, 2024

Twee bewoners van ’s-Heerenhoek, Elina Janse en René Ars, gaan de zorg voor het hertenkamp daar op zich nemen. Woensdag tekenden zij samen met wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele de overdracht.

De Goederenloods in Goes.
Dag van de Arbeid 1 mei

PvdA/GroenLinks Zeeland presenteert 1 mei in Goes 'links spoorboekje'

30 april, 2024

Tijdens de bijeenkomst presenteren PvdA/GL-Stateleden Ralph van Hertum en Ernst Jonker hun 'spoorboekje' voor het linkse geluid in de Zeeuwse Staten, de komende drie jaar.

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’
Kwadendamme Bluesfestival

KWADENDAMME HEET TWEE WEKEN LANG ‘BLUESTOWN’

30 april, 2024

Wethouder Marga van de Plasse heeft woensdag het nieuwe naambord van Kwadendamme onthuld: Bluestown. Het bord is gemaakt vanwege de dertigste editie van het Bluesfestival dat op 10 en 11 mei gehouden wordt.

gaslucht waargenomen bij voormalig hotel in Goes
112 nieuws Goes

Opvanglocatie Goes ontruimd na gaslucht

30 april, 2024

De bewoners van de noodopvanglocatie in Goes hebben deze dinsdagmorgen moeten verlaten vanwege een gaslucht. De brandweer en werknemers van energiebedrijf DNWG hebben diverse metingen verricht.